081114-rattfull-dom-1928

Rattfulls dom förmildrad pga fyllan!

En liten anekdot som påminner oss om att det inte alltid var bättre förr. Barn och fruntimmer var störande objekt i trafiken medan brännvin i blodet var positivt.

Nedanstående text är läsvärd även om de flesta av oss inte ens var påtänkta då. Enligt en av våra läsare (alias MJ i kommentarerna) kommer bilden från Keland Bil i Örkelljunga där den fotats hängandes på väggen. Mer info om bakgrunden i kommentaren nedan från MJ, 2008-11-14 22:33.

1928 inträffade en materiellt svår bilolycka på riksvägen mellan Örkelljunga och Åsljunga.


Det var en Örkelljungabo som körde på en köpman från Skånes Fagerhult.


Vid den efterföljande rättegången i Klippan sades det att Örkelljungabon som var orsak till olyckan fick en förmildrande dom därför han hade druckit brännvin och därför hade svårt med att styra.

Citat ur körkortsbok år 1920

”De som vållar bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse. Där man väntar sig lekande barn såsom vid skolor, lekplaner etc, bör man endast köra fram med yttersta varsamhet, ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen. Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna. Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt. Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar.”

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!