090216-saab-konka-kanske

Regeringen beredd låta Saab gå i konkurs

Det är helt uteslutet att regeringen går in och förhindrar en konkurs av Saab genom ett köp av biltillverkaren. De nya uppgifterna kommer från Maud Olofsson under en intervju i kvällens SVT Rapport.

Näringsminister Maud Olofsson har i kväll klargjort att det är helt uteslutet att regeringen går in och köper Saab Automobile från GM.

– De har inga tankar om hur de ska utveckla sitt bolag för att få lönsamhet. Det gör oss oroliga och det förvånar oss. Oddsen för Saab är inte särskilt goda, säger hon till SVT Rapport.

Enligt flera av TV4 Nyheternas källor inom regeringskansliet är regeringen beredd på att låta det anrika svenska bilföretaget gå i konkurs. Källorna säger att regeringen inte tänker hindra en konkurs. Det ska enligt uppgifter vara viktigare att inte riskera några av skattebetalarnas pengar.

I stället är det upp till GM att besluta vad som ska hända med Saab, enligt uttalanden från Maud Olofsson och statsminister Fredrik Reinfeldt som också menar att det måste till riktiga säkerheter för att staten ska låna ut pengar till Saab.

Fackförbundet Metalls företrädare går på motsatt linje och hävdar att regeringen är ansvarslös som helt lägger över ansvaret på GM.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!