081209-regeringen-stöd

Regeringen förbereder stöd till bilindustrin

Svenska staten väntas förbereda ett räddningspaket till den svenska bilindustrin. I väntan på att Volvo PV och Saab Automobile köps upp ska biltillverkarna få miljardlån och lånegarantier, uppger källor för Dagens Industri.

Nya uppgifter tyder på att den svenska bilindustrin ändå får hjälp av staten. Kritiken har varit hård mot regeringen för att den har visat ointresse i frågan om stöd till bilindustrin. Enligt källor som Dagens Industri har talat med har regeringen svängt angående ett hjälppaket. Det är oklart hur mycket pengar det rör sig om, men DI:s källa uppger att det handlar om flera miljarder kronor. Det är dock inte så att staten ska gå in som ägare i Volvo och Saab, pengarna är inte heller något bidrag. Enligt DI:s källa handlar det om lån och lånegarantier på goda villkor.

Det är dock inte bara den svenska staten som väntas hjälpa Saab och Volvo. Enligt DI ska den EU-ägda Europeiska Investeringsbanken vara beredd att ge kortfristiga lån. Även Volvos och Saabs ägare ser ut att få en del av den hjälp de behöver. Chrysler, Ford och GM väntas få ett statligt lån på 15 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor. Inte en enda dollar av dessa ska dock gå till företagens verksamhet utanför USA.

DI uppger även att regeringen diskuterar att skapa ett samägt bolag för forskning och utveckling med AB Volvo, Volvo PV, Saab Automobile och Scania. DI säger sig ha fått uppgiften bekräftad från flera källor. Staten blir huvudägare i bolaget, som till en början ska finansieras av de 450 miljoner kronor som finns avsatta till forskning och utveckling för nästa år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!