Foto: Glenn Lindberg

Regeringen ger cyklister rätt att använda körbana – även när cykelväg finns

Nu blir det fritt fram för cyklister att cykla bland övrig trafik även om det finns en cykelbana i anslutning till vägen.

– Nu underlättar vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

I går beslutade regeringen att cyklister och förare av moped klass II får använda körbana även om det finns en närliggande cykelbana. Ändringen i trafikförordningen börjar gälla från och med den 1 augusti 2018.

Beslutet gäller vägar med 50 km/h som högsta tillåtna hastighet, cyklister och mopedister som är 15 år och äldre och endast under förutsättning att särskild försiktighet iakttas.

Det är även i fortsättningen möjligt att cykla på körbanan om det är högre hastighet än 50 km/h, dock endast under förutsättning att det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.

LÄS MER: Regeringen vill ge cyklister större frihet i trafiken

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!