090216-saab-gm-regeringen

Regeringen och GM kommer inte överens

Den svenska regeringen och Saabs ägare General Motors har inte lyckats enas om vad som ska hända med Saab. Nu har förhandlingarna brutit samman, uppger källor för Rapport.

Förhandlingarna mellan GM och den svenska regeringen har strandat. Det rapporterade SVT Rapport sent på söndagskvällen. I onsdags förra veckan blev det känt att GM har bett den svenska staten att ge en lånegaranti på 600 miljoner dollar, motsvarande 5 miljarder kronor. Dessa pengar ska tillsammans med ytterligare 400 miljoner dollar, motsvarande 3,3 miljarder kronor, hålla liv i Saab till dess att en omstrukturering och försäljning är möjlig. Pengarna ska också säkra lanseringen av de modeller som Saab har på gång inom den närmaste tiden.

Källor som Rapport har talat med säger dock att den svenska regeringen inte kan gå med på något sådant. Det är inte pengarna som är den stora frågan. Tvisten har i stället handlat om vem det är som ska ha ansvaret för ett fristående Saab. GM har varit mycket tydliga med att de vill klippa alla band med Saab. Samtidigt har den svenska regeringen inte hymlat med att den inte har något intresse av att ge sig in i bilbranschen, det finns det många andra som gör mycket bättre, har näringsminister Maud Olofsson ihärdigt påpekat. Regeringen vill inte riskera att man genom lånegarantier blir skyldiga att ta något ägaransvar för Saab.

Detta kan mycket väl visa sig bli dödsstöten för Saab. Det är mycket möjligt att GM hotar med att uteblivna pengar kan resultera i att Saab-verksamheten läggs ned. I helgen blev det dessutom känt att GM överväger att söka konkursskydd. Oönskade tillgångar (Saab bland annat) skulle i så fall likvideras eller säljas.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!