100106-gm-ford-regeringen

Regeringen träffar Ford och GM i Detroit

Med anledning av affärerna med de båda svenska biltillverkarna Volvo och Saab i huvudrollerna åker en delegation från den svenska regeringen till Detroit för att diskuta svenskarnas framtid med ägarna Ford och GM.

En delegation från den svenska regeringen bestående av personer från närings- och finansdepartementet flyger över till Detroit i början av nästa vecka. Där ska de, i samband med att bilsalongen i samma stad drar igång, träffa ledningarna för Ford respektive GM.

När det gäller mötet med GM ska regeringsrepresentanterna försäkra sig om att den amerikanska jätten sitter på all väsentlig information så att de inte tar ett felaktigt beslut.

– Som vi har förstått det har GM inte stängt dörren helt för försäljning även om det officiella spåret är avveckling. Nu ska vi göra helt klart att de har all kunskap de behöver, att det inte finns några missförstånd om till exempel EIB-processen, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, till TT.

Han förklarar också att han och hans kollegor är måna om att Saab-intressenterna måste vara seriösa och att inte ens den svenska regeringen kan försvara att GM ska sälja Saab till varje pris.

– Det måste vara bra för Saab, säger Jöran Hägglund.

Vad gäller mötet med Fords ledning är det antagligen lite lugnare då Ford redan verkar ha bestämt sig för att sälja Volvo till kinesiska Geely. Regeringsrepresentanterna ska helt enkelt diskutera försäljningen av Volvo med Ford.

Saab-entusiaster demonstrerade i Detroit

Som vi berättade i måndags skulle Saab-entusiaster och fantaster runt om i USA och Kanada under tisdagen åka med sina Saab-bilar till GM:s högkvarter i Detroit. Aktionen, som går under namnet ”Save Saab”, ägde rum enligt planerna och över 50 personer hade begett sig ditt från stora delar av USA. Dessutom hade över 20 medier gett sig dit, både lokala och nationella, som bevakade det hela och kablade ut aktionen och budskapet över den amerikanska kontinenten.

I morgon, 7 januari, är det tänkt att GM ska komma med ett besked huruvida de accepterar något av de nya bud som kommit in till dem eller om de fortsätter på inslagen linje där Saab avvecklas.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!