Regeringen vill satsa på vägarna

Regeringen överväger en rejäl satsning på utbyggnaden av järnvägar och vägar. Under perioden 2010-2015 ska flera miljarder kronor läggas på nya vägar och järnvägar.

Det är infrastrukturminister Åsa Torstensson som avslöjar de, i mångas mening positiva, planerna. Samtidigt passar hon på att ge en ordentlig känga till den förra regeringen. Hon beskriver den förra regeringens väg- och järnvägsplan som ett luftslott präglat av orealistiska kostnadsökningar och ofinansierade projekt. Enligt Åsa Torstensson saknas det närmare 80 miljarder kronor.

– Det arv vi fått av socialdemokraterna gör att vi nu behöver börja om från början och ta ett helhetsgrepp om kommunikationerna, sa hon när hon på onsdagen presenterade den nya regeringens satsning vid den stora transportkonferensen i Linköping, rapporterar TT.

Åsa Torstensson beskriver den nya regeringens ambition som en stor utmaning. För att komma igång med de nya satsningarna behöver man ta pengar från nästa års budget.

– Sverige går bra och vi har många fler i arbete. Det ger oss möjligheter att genomföra satsningarna, förklarade Åsa Torstensson vid en efterföljande presskonferens.

Några av de vägprojekt som regeringen nämner i satsningen är delar av E22 i Skåne, Hjulsta-Kista i Stockholm samt E6 mellan Trelleborg och Vellinge. Beträffande järnvägarna vill Åsa Torstensson öka konkurrensen för persontrafiken. Vidare tror hon att inrikesflyget kommer att få stå tillbaka i framtiden för en snabbare och miljövänligare tågtrafik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!