080301-miljöbilspremien

Regeringens budget för miljöbilspremierna håller inte

De 250 miljoner kronor som regeringen avsatt för miljöbilspremierna på 10 000 kronor vid köp av ny miljöbil som privatperson kommer inte att räcka. Den avsatta summan skulle behöva vara fem gånger högre.

Sedan den 1 april förra året betalar regeringen tillbaka 10 000 kronor till de privatpersoner som köper en ny miljöbil, den så kallade miljöbilspremien. Tanken är att uppmuntra fler köp av miljöbilar. Premien gäller till och med den sista december 2009.

Under de följande nio månaderna räknat från den 1 april 2007 såldes 45 020 miljöbilar. Drygt 44 procent av dessa såldes till privatpersoner.

Bilbranschens prognos visas att 100 000 miljöbilar kommer att säljas under 2008 och 150 000 under 2009. Blir andelen privatpersoner densamma som under de nio första månaderna så kommer de 250 budgeterade miljonerna inte att räcka på långa vägar. Kostnaden för staten skulle i stället hamna på 1,4 miljarder kronor.

Om kostnaden blir för hög kan regeringen tvingas till en begränsning av miljöbilspremien. Det befarar branschorganisationen Bil Sweden.

Miljöminister Andreas Carlgren är däremot inte lika pigg på att kommentera prognoserna.

– Jag vill inte diskutera budgetsiffror, utan kan bara säga att det som står i förordningen om miljöbilspremie gäller. Något annat beslut har inte regeringen tagit, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

Vad tror du? Kommer miljöbilspremien kanske att dras in i förtid, kommer kanske summan som betalas tillbaka att minska eller kvarstår miljöbilspremien som den ser ut i dag?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!