090819-regeringen saab

Reinfeldt: Nej till Saab-pengar

Statsminister Fredrik Reinfeldt är kritisk till hur snacket runt Saab-affären förs och stänger i stort sett dörren till att låna ut pengar till Koenigsegg Group som saknar tre miljarder kronor för att kunna slutföra köpet av Saab.

Som vi skrev i går har Koenigsegg Group täckt upp 70 procent av finansiering i köpet av Saab Automobile från amerikanska GM. Men fortfarande saknas cirka tre miljarder kronor som Koenigsegg Goup vill se att de själva, GM och staten delar lika på. För statens del skulle det i så fall handla om ett lån på en miljard kronor.

Men i ett uttalande tidigare i dag säger statsminister Fredrik Reinfeldt nej till ett sådant lån.

Oppositionen är kritiska till regeringens agerande och uttalande. Socialdemokraterna anser att staten borde gå in med lån för att rädda Saab och alla arbetstillfällen.

– Den svenska regeringen har under fordonskrisen varit den mest passiva i hela Europa, säger Tomas Eneroth, näringspolitisk talesman för socialdemokraterna, till SVT Rapport.

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar i stället att man inte ska riskera skattebetalarnas pengar.

– Helt plötsligt ska den största riskkapitalisten bli staten, som med välfärdens pengar ska gå in och ta risker som ingen annan vill ta. Jag såg att socialdemokraterna krävde detta. Då vill jag bara ge ett mycket tydligt besked. Det är inte vår linje.

– Jag är inte beredd att pantsätta Sverige, jag är inte beredd att agera riskkapitalist åt välbeställda så som Mona Sahlin nu kräver, fortsätter han.

Enligt källor till SVT Rapport ska regeringen däremot vara beredda att ge Koenigsegg Group statliga lånegarantier för att kunna få till stånd det lån på 4,8 miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken som Koenigsegg Group räknar in i de avklarade 70 procenten av finansieringen. Detta endast om Koenigsegg Group på egna vägar fixar fram de cirka tre miljarder som saknas.

 

Tyvärr har en person gått in och förstört omröstningen ovan genom att rösta på Ja många gånger om och om igen.

Innan omröstningen förstördes såg fördelningen ut så här:


Ja, 41 %


Nej, 59 %


Antal röster då var 169 stycken.

Omröstningsfunktionen är nu avstängd.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!