071119-dyra-bilar-rekord

Rekordår för dyra bilar

2007 har varit ett rekordår för försäljningen av bilar i de högsta prisklasserna. Ett uppsving i den globala förmögenheten har lett till att priserna på exklusiva samlarbilar har stigit.

För första gången någonsin finns det nu två bilmodeller med ett nypris som överstiger en miljon dollar. Bugatti Veyron och Lamborghini Reventon betingar båda ett pris på cirka 1,5 miljoner dollar, motsvarande dryga 9,7 miljoner kronor. Men dessa är långt ifrån de dyraste bilarna som sålts hittills i år. Den titeln innehas av en Ferrari 330 TRI/LM Testa Rossa. Bilen byggdes 1962, samma år vann den Le Mans med Phil Hill och Olivier Gendebien bakom ratten. I maj i år såldes bilen på en auktion i italienska Maranello för 9,3 miljoner dollar, närmare 60 miljoner svenska kronor. Ännu mer intressant blir försäljningen med tanke på att samma bil fanns till salu 2005. Då var utgångspriset 8 miljoner dollar, och den förblev osåld.

Årets dyraste bil är dock inte i närheten av den bil som såldes på auktionshuset Christie’s 1987. Den Bugatti Type 41 Royale av årsmodell 1930 som såldes då är fortfarande världens genom tiderna dyraste bil. Då hamnade notan på 9,8 miljoner dollar. Omräknat i dagens pengavärde blir det drygt 107 miljoner kronor.

Enligt rapporten World Wealth Report publicerad i juni 2007 ökade antalet personer med mer än 30 miljoner dollar i finansiella tillgångar mellan 2005 och 2006 med 11,3 procent. Denna ökning tros vara en av orsakerna till prisuppgången.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!