071203-diesel-rekord

Rekordförsäljning av dieselbilar

Under november månad registrerades det 11 598 nya dieselbilar i Sverige. Det är 41,9 procent av den totala nybilsförsäljningen och den högsta noteringen någonsin för dieselbilar under en månad.

– November var ytterligare en mycket bra bilmånad med kraftiga uppgångar för både personbilar och lastbilar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Andelen dieselbilar av de totala nybilsregistreringarna var 41,9 procent i november, vilket är den högsta noteringen någonsin för en enskild månad. Motsvarande månad förra året låg dieselandelen på 26,3 procent. Hittills i år, januari till november, ligger dieselandelen på 32,4 procent. Det kan jämföras med 19 procent under samma period förra året. Dock har Sverige en bra bit kvar till den dieselandel i Västeuropa – 53 procent hittills i år. En dieselbil förbrukar 25-30 procent mindre bränsle och släpper ut 20 procent mindre koldioxid än en motsvarande bensinbil.

– Miljöbils- och dieselandelarna fortsätter att slå nya rekord. Detta är en utveckling som är mycket positiv för miljön och innebär att koldioxidutsläppen från nya bilar nu minskar snabbt, säger Bertil Moldén.

Under november registrerades 27 705 nya personbilar, vilket är en ökning med 11,6 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari till november, har registreringarna ökat med 6,6 procent.

Registreringarna av miljöbilar uppgick till 6 234 under november, en ökning med 76 procent jämfört med samma månad förra året. Miljöbilsandelen i november var 22,5 procent, vilket är den högsta nivån någonsin för en enskild månad. November förra året låg andelen på 14,3 procent. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 17,3 procent. Januari till november förra året var miljöbilsandelen 12,9 procent.

Nyregistreringarna av personbilar med koldioxidutsläpp på högst 120 g/km ökade under november med 123 procent. Bilar med max 140 g/km koldioxidutsläpp ökade med 103 procent. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 140 g/km var 14,2 procent i november i år jämfört med 7,8 procent november förra året.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr