100331-rekordmånga-bilar

Rekordmånga bilar rullar på vägarna

Trots lågkonjunktur och svag bilförsäljning har det aldrig funnits så många fordon i trafik. Det finns nu 4,3 miljoner personbilar, men snabbast ökar antalet motorcyklar.

Trots en 20-procentig minskning av antalet nyregistrerade fordon under 2009 har det aldrig funnits så många fordon i trafik som nu. Det visar ny statistik från  Statens institut för kommunikationsanalys, Sika. Vid årsskiftet 2009/2010 fanns 6,7 miljoner fordon i trafik i Sverige.

Nyregistreringarna minskade för alla fordonsslag under fjolåret. Personbilarna minskade med 17 procent och är därmed nere på 1997-års nivå. Motorcyklar var det fordonsslag som ökade mest i antal mellan 2008 och 2009, trots att nyregistreringarna minskade med 26 procent. Antalet motorcyklar har fördubblats på knappt 15 år. Trögast gick det för mopedförsäljningen. Med en minskning på 31 procent var mopeder klass 1, så kallade EU-mopeder, det fordonsslag som minskade mest. Sikas siffror bekräftar också tidigare rapporter om att dieselbilarna har gått starkt framåt. År 2009 såldes för första gången fler dieselbilar än bensinbilar. Diesel stod för 40 procent av nyregistreringarna medan bensin stod för 38 procent. Bensinbilarna är alltjämt i majoritet av de bilar som finns ute på vägarna.

Lågkonjunkturen har inte bara haft inverkan på vårt köpbeteende utan även på hur mycket vi har kört våra bilar. Den genomsnittliga körsträckan för personbilar har minskat med 4 procent till 1 454 mil jämfört med året innan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!