Renault 5 Turbo II är klassiskt smågodis

Om du är sugen på en klassisk och udda småbil med låga mil på mätaren, så har du här den bil du letat efter. Renault 5 Turbo II är en vansinnigt fräck och snabb liten fransman.

Detta är en Renault 5 Turbo II – 80-talets (och kanske historiens?) fräckaste småbil. Turbo "två" – efterföljaren till den första Turbo-modellen, har fler delar gemensamt med vanliga Renault 5 än föregångaren, men väger ändå mindre. Den annars framhjulsdrivna Renault 5, har i Turbo och Turbo II fått bakhjulsdrift. Även motorn, som annars sitter i fram, har placerats i skuffen – vilket gör den strikt tvåsitsig.

Den fyrcylindriga motorn på 1,4 liter tar upp hela baksätet och bagageutrymmet.

De 158 hästkrafterna fördelas av en femväxlad manuell låda ner till bakhjulen, och 0-100 går på 6,9 sekunder. Toppfarten är 200 km/h. 5000 exemplar tillverkades totalt av Renault Turbo, varav 3200 var Turbo II.

Detta exemplar, som är av 1983 års modell, är tillsynes nästan helt i nyskick – mätaren visar sanslöst låga 590 mil. Allt på bilen, förutom de tjusiga lädersätena, är original. Registreringsskyltarna är som synes bulgariska, men bilen säljs på auktion i Frankrike. Den 8 februari går denna lilla fräckis under klubban. Inget utropspris finns angivet, men liknande exemplar har tidigare sålts för över 700 000 kronor.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!