100706-renault-dezir

Renault DeZir – möt framtidens Renault

Så här kommer bilar från Renault att se ut framöver. Ja, nästan i alla fall, konceptbilen DeZir är nye designchefen Laurens van den Ackers första projekt och ger en tydlig bild av Renaults nya designspråk.

 Renault har hämtat sin nye designchef Laurens van den Acker från Mazda där han var med om att ta fram de omtalade Nagare-formerna. Hos Renault har han till uppgift att utveckla ett nytt designspråk och den nya konceptbilen Renault DeZir är den första som har tillkommit under van den Ackers ledning och är därmed en god inblick i vad som komma skall.

Renault beskriver formerna på DeZir som ”enkla, sensuella och varma”. Bortsett från det är det inte svårt att skönja en viss likhet med de senaste årens konceptbilar från Mazda. Hur mycket av detta kommer vi då att få se på Renaults produktionsbilar? De dramatiska saxdörrarna kan vi nog glömma men fronten med det förstorade Renault-märket och de smala strålkastarna sägs bli ett återkommande inslag i Renaults kommande modeller. Först ut med det nya ansiktet blir troligtvis nästa Renault Clio.

DeZir vore ingen konceptbil värd namnet om den inte hade en miljövänlig drivlina. Den här gången har Renault valt att stoppa ned en elmotor på 147 hästkrafter i mitten av bilen. Bakom de två framstolarna som egentligen är en enda soffa sitter ett paket litiumjonbatterier på 24 kWh som ger en teoretisk räckvidd på 160 kilometer. Via ett vanligt vägguttag tar det cirka åtta timmar att ladda fullt. Räckvidden och prestandan hjälps en hel del av att Dezir är lätt – endast 830 kilo. Karossen är gjord i kevlar och undertill finns ett rörramschassi av samma typ som i Renaults Mégane Trophy-bil. Till skillnad från många andra elbilar är den därför relativt kvick – 0-100 km/h går på 5 sekunder blankt och toppfarten uppges till 180 km/h. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!