101116-renault-zoe

Renault får döpa sin bil till Zoe

Renault har fått rätten på sin sida i en udda tvist om namnet Zoe. Renault vill att deras kommande elbil ska heta Zoe men föräldrar till barn som heter Zoe Renault befarar att barnen ska bli retade.

Då och då händer det att biltillverkare strider sinsemellan om olika siffer- eller bokstavskombinationer. Vi minns bland annat Audis protest när Volvo försökte döpa första generationen S40 till S4. Nu är Renault på god väg att lansera sin elbil Zoe och har sluppit undan klagomål från konkurrenterna. Det har däremot höjts några mycket arga röster från allmänheten som tycker att Renault inte borde få sätta ett vanligt förnamn på sin bil.

Renault har dragits inför rätta av personer som heter Zoe i förnamn och Renault i efternamn samt föräldrar till barn som heter Zoe. Föräldrarna har särskilt uttryckt oro för att deras barn ska mobbas och retas eftersom de har samma namn som en bil. Nu har dock en fransk domare beslutat att Renault har rätten på sin sida och får, bäst de vill, kalla sin bil för Zoe. Advokaten David Koubbi som företräder några av Zoe-föräldrarna säger till Reuters att man kommer att överklaga domen.

Zoe är ett av de vanligaste förnamnen i Frankrike men i Renaults fall är det en hopslagning av orden Zero och Emission. På bilsalongen i Paris i oktober visades elbilskonceptet Zoe som, om allt går rätt, ska sättas i produktion 2012.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!