071210-renault-avtovaz

Renault köper in sig i AvtoVaz

Förra veckan blev det offentligt att GM går in som ägare i Rysslands största biltillverkare. Renault vill inte vara sämre, fransmännen har i helgen ingått partnerskap med AvtoVAZ som ska resultera i ett stärkt Lada.

Som vi skrev om förra veckan är Ryssland en av de mest expansiva bilmarknaderna i världen. Icke-ryska biltillverkare skyndar sig att få del av den ryska kakan. Självklart vill inte Rysslands största inhemska biltillverkare se sig omsprunget av utbölingar utan gör allt de kan för att hänga med. För det verkar det dock behövas lite hjälp. Som det rapporterades förra veckan går GM in med finansiella medel för att stärka AvtoVAZ. Men under lördagen blev det känt att det även kommer teknisk hjälp utifrån.

Under 2008 ska AvtoVAZ genomgå en omfattande ekonomisk omstrukturering. Efter denna kommer Renault, tillsammans med Russian Technologies, stå som ägare av 50 procent aktierna i företaget. Därav blir Ryssland Renaults största marknad.

Avtalet som kontrollerar sammangåendet handlar framförallt om det tekniska utbyte som ska ske mellan företagen. AvtoVAZ förses först och främst med plattformar och drivlinor som ska bidra till att företagets utveckling. Fokus ligger särskilt på att förnya och förbättra hela Ladas produktlinje. Förutom det tekniska utbytet är syftet med sammangåendet naturligtvis att stärka Renault-gruppens position på den ryska marknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!