081029-renault-sandup

Renault Sand’Up Concept visas i São Paulo

På den nyöppnade bilsalongen i brasilianska São Paulo visar Renault upp sig från sin lekfulla sida. Sandero Sand’Up Concept är den första bilen från Renaults Sydamerikanska designavdelning. Och de ser ut att ha sneglat lite på den ökända Citroën C3 Pluriel.

Den betydligt mindre bilsalongen i brasilianska São Paulo hamnar av förklarliga skäl något i skymundan av den gigantiska Parissalongen tidigare i månaden. Men att döma av de konceptbilar som visas i São Paulo är det en något mer avslappnad stämning bland mässbesökarna. Fiat Concept Car II som vi skrev om i går är en riktig sandloppa byggd för soliga dagar på stranden. Renault ligger inte långt efter och visar sin tolkning av en bil byggd för den aktive strandbesökaren.

Renault Sand’Up Concept baseras på Sandero Stepway – Renaults offroadstylade bil i budgetklassen som lanserades i Brasilien tidigare i oktober. Den är i sin tur en version av vanliga Sandero, som i Sverige börjar säljas som en Dacia under hösten. Sandero Sand’Up Concept är en bil vars kaross är byggd i moduler. Likt en Legobil kan tak och dörrar plockas av. Konceptet påminner mycket om Citroën C3 Pluriel. Citroëns Legobil såg spännande ut på bild, men ute i verkliga livet har den varit en läckande och bökig historia för många av sina ägare. I sitt naknaste utförande blir Sand’Up nästan en beachbuggy med ett pickupflak över bakhjulen. Då bilen är designad av Renaults brasilianska avdelning är Sand’Up byggd för att gå på etanol, bensin går dock också för sig. Motorn är densamma som i Sandero Stepway. Det vill säga en 1,6-litersmotor som ger ifrån sig 112 hästkrafter när den körs på etanol och 107 på bensin.

Sandero Sand’Up är fortfarande bara en konceptbil, Renault har inte sagt något om att den är på väg att sättas i produktion. Det vore inte helt otroligt om bilen skulle klara sig hela vägen till att bli en färdig produkt. Det förhållandevis nedtonade utseendet och den Sandero-baserade konstruktionen tyder på att Renault har produktionsplaner för Sand’Up.

Läs mer

Provkörning

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!