090218-renault-motorpartner

Renault söker partner

Renault delar redan med sig av sina motorer till GM och Suzuki. Men för att sänka kostnaderna ytterligare vill fransmännen nu ha ännu fler samarbeten på motorsidan.

 Franska Renault för samtal med ett flertal andra biltillverkare i hopp om att finna en ny motorpartner. General Motors och Suzuki köper redan i dag dieselmotorer från Renault. Men det räcker inte. I en intervju med Automotive News Europe berättar Jacques Prost, ansvarig för Renaults motorutveckling, att företaget letar efter nya samarbetspartners. Syftet är framförallt att skära kostnader. Prost tror att den här typen av samarbeten kommer att bli allt vanligare med tanke på dagens svåra läge för biltillverkarna.

Under gårdagen presenterade Renault ett omfattande utvecklingsprojekt som ska resultera i nya miljövänliga motorer. Förutom ett flertal elmotorer som tas fram i samarbete med allianspartnern Nissan satsar Renault på snåla bensinmotorer. En ny familj av små bensinmotorer som falla in under det redan befintliga namnet TCe (Turbo Controlled efficiency) ska lanseras 2012. Det är små motorer det handlar om, tre- och fyrcylindriga maskiner med volymer mellan 0,9 och 1,2 liter och effektsiffror mellan 90 och 115 hästkrafter. Enligt Renault ska flera av de modeller som får en TCe-motor i framtiden inte släppa ut mer än 100 gram koldioxid per kilometer. Renault tror starkt på TCe-motorerna och beräknar att omkring 85 procent av alla sålda bensinbilar ska ha någon av de små TCe-spisarna. För Renaults egen skull få vi hoppas att de tror rätt. Fransmännen har investerat drygt 1,5 miljarder kronor i TCe-projektet. Om de lyckas få tag någon som är intresserad av de nya TCe-motorerna kan det underlätta för Renault.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!