091112-renault-nano-utmanare

Renault utmanar Nano med världens billigaste bil

Indiska Tata säljer fortfarande världens billigaste bil – Nano. Men de får ha uppsikt i backspegeln för snart kommer utmanarna. Nu är det klart att Renault-Nissan lierar sig med indiska Bajaj Auto, målet är att bygga världens billigaste bil inom tre år.

Renault-Nissans vd Carlos Ghosn meddelade tidigare i veckan att den fransk-japanska koncernen har kommit överens med indiska Bajaj Auto om att upprätta ett joint-venture. Tillsammans ska de utveckla, bygga och sälja en liten och billig bil som ska utmana världens för tillfället billigaste bil Tata Nano.

Planerna avslöjades redan i maj förra året men därefter rapporterades det om oenigheter i alliansen och det var osäkert om det skulle bli något av den fransk-japansk-indiska budgetbilen. Enligt Ghosn ska Bajaj ha huvudansvaret för utveckling och tillverkning av bilen, medan Renault-Nissan ska sköta marknadsföring och försäljning. Bilen går än så länge under kodnamnet ULC och Ghosn utlovar att den ska vara billigare än alla bilar som byggs i Indien i dagsläget. Indien blir den första och största marknaden för bilen, export till andra delar av världen är dock fullt möjligt efter lanseringen i Indien 2012. Enligt tidigare uppgifter planeras det för en årsproduktion på omkring 400 000 bilar i en ny fabrik i indiska Chakan.

Nano får konkurrens från fler håll. Amerikanska GM planerar att lansera en budgetmodell i Indien nästa år och japanska Toyota arbetar på en egen Nano-utmanare som väntas vara färdig 2011. Ford har också en Indien-dedikerad bil på gång. Ford Figo börjar byggas tidigt nästa år i en fabrik i indiska Chennai, i vilken Ford uppges ha investerat en halv miljard dollar. Figo kommer dock inte att prismässigt konkurrera med Nano eller Renault-Nissans kommande budgetbil.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!