Foto: Makamuki0

Renault utreds för brott mot utsläppsregler

Franska biltillverkaren Renault kan ännu inte andas ut då brottsmisstanken mot dem kvarstår. Nu ska åklagare avgöra om Renault verkligen har begått lagbrott genom att bryta mot rådande NOx-utsläppsregler.

Det var i januari som fransk polis slog till mot Renaults huvudkontor samt två andra kontor i Frankrike. Tillslaget kom till efter att franska utsläppstester genomförts som direkt följd av Volkswagens utsläppsskandal. Redan dagen efter razzian kom från franska myndigheter beskedet att inget fusk eller olagligt hade hittats i märkets modeller, men att vidare undersökningar skulle genomföras.

Vad de vidare undersökningarna har kommit fram till är okänt, men att det inte är över för Renault står klart. I onsdags kväll meddelade franska myndigheter att Renault står inför en brottsutredning sedan myndigheterna har lämnat över ärendet till franska åklagare. Ett uttalande från det franska finans- och industriministeriet löd:

”Det är nu upp till domstolarna att avgöra vilka ytterligare åtgärder som behövs tas gällande de misstänkta överträdelserna (av kväveoxidutsläpp, NOx, reds anm).”

Renault har i ett uttalande meddelat att deras dieselmotorer följer europeisk lag.

Utöver Volkswagen är Renault den enda tillverkaren som misstänks för brott mot gällande utsläppsregler. Fler biltillverkare än Renault ska framöver granskas i Frankrike.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!