100329-renault-elbilar

Renault vågar friskt med elbilar

Nu berättar Renault mer om sina elbilsplaner som vi fick en första glimt av i form av fyra koncept i fjol. Till skillnad från många andra väntar Renault inte med att förverkliga sina planer. År 2012 ska Renault ha fyra elbilar till försäljning.

På förra årets Frankfurtsalong visade Renault fyra futuristiska elbilskoncept. Jaha, sa vi och vandrare vidare till alla andra tillverkare som också visade framtidsbilar som skulle gå på el. Många är de biltillverkare som har visat spännande koncept, desto färre är de som vågar göra verklighet av sina koncept. Nu vet vi att Renault tillhör ett av undantagen. Alla de fyra elbilskoncepten ska sättas i produktion och nu berättar Renault mer.

Det är brittiska Autocar som har fått tag i uppgifterna om Renaults ambitiösa elplaner. Redan i juni nästa år ska mellanklasssedanen Fluence finnas på marknaden, samtidigt som en elektrisk version av transportbilen Kangoo lanseras. I augusti samma år kommer den superkompakta stadsbilen Twizy. Den 1+1-sitsiga Twizy kommer att ha en elmotor på 20 hästkrafter. Med en räckvidd på nära 10 mil och en toppfart på drygt 70 km/h ska Twizy svischa fram genom tät stadstrafik.

Sist ut i det eldrivna gänget blir den lite mer sportiga tredörrarsmodellen Zoe som blir Renaults första fullstora bilmodell som utvecklats från grunden för att vara en elbil. Den blir också först ut med Renaults Quickdrop-system som gör det möjligt att byta batterier med ett enkelt handgrepp. Zoe, Fluence och Kangoo ska drivas av samma 94-hästars elmotor. De väntas få en räckvidd på cirka 16 mil och en toppfart på 130 km/h.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet