100203-renault-wind

Renault Wind lockar med snabbhet

I mars begår inte mindre än två nya Renault-cabbar premiär. Dels nya Mégane CC och dels den lilla plåtcabben Wind. Med lilla Twingo-baserade Wind satsar Renault på snabbhet. Taket fälls på bara tolv sekunder.

Det har varit en hel del spekulationer om Renualts nya plåtcab som främst ska konkurrera med Peugeot 207CC. Bilen har förekommit på ett flertal spionbilder och det har surrats en del om att den kanske skulle bli en sportig och körglad roadster snarare än en plåtcab. När Renault nu släpper de första bilderna ser vi att bilen baseras på Twingo och vi får veta att den ska heta Wind.

Renault Wind delar det mesta av tekniken med vanliga Twingo, trots det är den 23 centimeter längre och mäter 383 centimeter på längden. Renault har ritat om formerna en hel del på Twingo för att få till lösningen med det fällbara taket. Precis som den sällsynta Ferrari 575 Superamerica har Wind utrustats med ett stelt tak som helt enkelt fälls bakåt och läggs ovanpå bagageutrymmet. En fördel är att taket manövreras snabbt, stängning och öppning går på bara tolv sekunder. En annan fördel är att taket inte gör intrång i bagageutrymmet. Lastkapaciteten är 270 liter oavsett om taket är på eller av.

Renault har ännu inte avslöjat något om vilka motorer som blir aktuella i Wind men det lutar åt att Wind inledningsvis kommer att erbjudas med de starkaste motorerna från Twingo. Instegsmotorn blir en 1,2-litersbensinare på 100 hästkrafter från Twingo GT. Värstingmotorn hämtas från Twingo RS och är en 1,6-litersvariant som ger 133 hästar. Vi får veta mer om Wind när den premiärvisas bredvid nya Mégane CC på Genèvesalongen i mars.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!