091109-renault-twizy-prod

Renaults vilda elkoncept kommer 2011

Ingen trodde väl riktigt att Renault menade allvar med sina märkliga konceptbilar på Frankfurtsalongen, allra minst med den utomjordingslika Twizy. Nu meddelar dock fransmännen att elkoncepten sätts i produktion. Twizy börjar byggas 2011.

Renaults monter på bilsalongen i Frankfurt tidigare i höstas var relativt tom på verkliga nyheter men där fanns desto fler konceptbilar. Renault visade inte mindre än fyra framåtblickande elbilskoncept: Twizy, Zoe, Fluence och Kangoo. De två förstnämnda såg ut som verklighetsfrånvända designdrömmar som aldrig skulle komma i närheten av någon produktionslina. Nu överraskar Renault genom att meddela att just Twizy och Zoe ska sättas i produktion endast om ett par år.

Den ytters lilla och märkliga 1+1-bilen Twizy beskrevs som lösningen på framtidens transportproblem. Med en liten elmotor på 15 kW och 70 Nm är det tänkt att man ska svischa genom storstaden helt ljudlöst. Renault uppger att en bil baserad på Twizy ska tillverkas i Renaults fabrik i spanska Valladolid med början 2011. Även om det är ganska svårt att tro så hävdar fransmännen att produktionsbilen ska vara mycket lik konceptbilen.

2012 ansluter ytterligare en elbil. En liten och sportig elbil baserad på Zoe-konceptet ska byggas i Renaults fabrik i Flins nära Paris. Renault väntar sig att den här modellen kommer att stå för två tredjedelar av märkets elbilsförsäljning. De två andra koncepten som visades i Frankfurt – Fluence och Kangoo – uppges också vara planerade för produktion. Tidigare i veckan tecknades en avsiktsförklaring mellan Renault-Nissan, franska Atomic Energy Commission (CEA) och franska Strategic Investment Fund (FSI) för att bilda ett joint venture-bolag som ska utveckla och tillverka batterier för Renault-Nissans kommande elbilar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!