Foto: Logoff

Reservdelar tjuvarnas nya mål – ökning med 85 procent

Sedan 2011 har stölderna av bilreservdelar ökat med hela 85 procent visar en ny undersökning. Och det är den organiserade brottsligheten som står bakom stölderna.

Det är i en ny rapport från försäkringsbolagens samarbetsorgan Larmtjänst som den kraftigt ökade stöldfrekvensen av bilars reservdelar noteras. Mellan 2011 och 2015 ökade stölderna med hela 85 procent. Den största ökningen skedde det sista året i den undersökta perioden – med en ökning på hela 31 procent.

Rapporten har fokuserat på tre lukrativa reservdelar, strålkastare, navigationssystem och krockkuddar. Detta visar också att det är organiserad brottslighet som ligger bakom stölderna, brotten kräver både teknisk kompetens och tillgång till den logistik som krävs för att avyttra stöldgodset.

– Reservdelarna är relativt lätta att stjäla och smidiga att transportera ut ur landet, säger Mats Galvenius på Larmtjänst. Samtidigt är brotten lågt prioriterade av polisen.

Vad kan då bilägare göra för att skydda sig? Ja, att parkera i upplysta och öppna miljöer eller i garage samt att särskilt märka utsatta komponenter kan ha avskräckande effekt, säger Larmtjänst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!