081218-krispaket-antaget

Riksdagen antog krispaket till svensk bilindustri

För exakt en vecka sedan presenterade regeringen ett paket med stödåtgärder för den svenska bilindustrin. Totalt handlar det om stöd och lån för 28 miljarder kronor. Paketet har nu godkänts av riksdagen, men oppositionen med socialdemokrafterna i spetsen kritiserar det och har KU-anmält räddningspaketet.

Tidigare i dag antog riksdagen det krispaket som regeringen lade fram på förslag i torsdags förra veckan. I krispaketet ingår en rad stödåtgärder för totalt 28 miljarder kronor. Bland annat 20 miljarder i kreditgarantier till företag i det så kallade fordonsklustret för upptagande av lån i Europeiska investeringsbanken för omställning till grön teknologi samt undsättningslån på fem miljarder kronor till de fordonsföretag som befinner sig i ekonomisk kris.

Oppositionspartierna motsatte sig, i vanlig ordning, förslaget och hade i stället alternativa förslag, bland annat statligt ägande, stöd till förnyelsebara bränslen och ett ”brett fordonsindustripaket”. Deras ena alternativ går dessutom stick i stäv mot svenska folket där en majoritet inte vill se Saab och Volvo som statligt ägda.

Oppositionens förslag röstades dock ned av riksdagen.

Socialdemokraterna lämnade in en KU-anmälan då de anser att de ekonomiska förutsättningarna presenterats på ett vilseledande vis av regeringen. Med KU-anmälan vill de ha till stånd en granskning av krispaketet och 28 miljarder kronorna.

Näringsminister Maud Olofsson är häpen över deras anmälan.

– Det är väldigt överraskande. Jag hade trott att socialdemokraterna ställer sig bakom fordonspaketet. Jag har svårt att förstå vad den går ut på.

Förslagets dignitet gjorde att det antogs på rekordkort tid, endast en vecka.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!