091105-saab-riksgälden

Riksgälden godkänner Saabs säkerheter

Enligt källor som nyhetsbyrån TT har varit i kontakt med godkänner Riksgälden Saab Automobiles säkerheter som tillräckliga för att staten ska kunna lämna garantier för lånet på fyra miljarder kronor hos Europeiska investeringsbanken.

Samtidigt som det kommer uppgifter om att lånet hos Europeiska investeringsbanken (EIB) kan skjutas fram i tiden då EU-kommissionen ifrågasätter Saabs ekonomiska status kommer nu också obekräftade uppgifter om att Riksgälden godkänner Saab Automobiles tillgångar som tillräckliga för att ge staten grönt ljus till de nödvändiga garantierna för att själva lånet ska kunna utbetalas. Däremot är inte villkoren färdigförhandlade. Först när de är det kan grönt ljus verkligen signaleras. Det är TT som har kommit över denna information via sina källor.

Riksgälden kommenterar inte dagens uppgifter.

– Vi kommenterar inte vad vi har kommit fram till, säger Riksgäldens avdelningschef för garantier och utlåning, Erik Sjulander, till TT.

Om uppgifterna stämmer är Saab Automobile ett steg närmare lånet på drygt fyra miljarder kronor hos EIB.

Riksgälden har dock påpekat att Saab Automobiles garantier måste vara fullgoda för att det ska bli några statliga garantier. Riksgälden ska också ha varit försiktig när de har värderat Saabs tillgångar för att inte riskera att de svenska skattebetalarna ska få betala kalaset om garantin faller ut genom att Saab Automobile inte betalar tillbaka lånet.

När ovan nämnda villkor är satta är det upp till regeringen att avgöra om lånegaranti.

Balansräkningen från mars i år berättar att Saab hade tillgångar värda 8,9 miljarder kronor. Konkursvärdet sattes till 3,2 miljarder kronor.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!