090225-rinspeed-e2-abarth

Rinspeed E2 – Dr Jekyll and Mr Hyde

Fiat 500 Abarth Esseesse med sina 160 hästkrafter är en tuff liten krabat. Detta har schweiziska Rinspeed tagit vara på samtidigt som man hakar på miljötrenden. Deras E2 har en knapp som gör det möjligt att endast låta 60 av hästarna vara vakna.

Rinspeed från de schweiziska Alperna är mest kända för att trimma Porschebilar och skapa iögonfallande udda konceptbilar.

Med rådande miljöfokus som grund uttalar sig Rinspeed-chefen, Frank M. Rinderknecht, enligt följande:

– Precis som bilindustrin måste anpassa sig till kraven från en ny era, måste trimfirmorna hitta nya vägar för att fortsätta göra affärer.

Därför gav Rinspeed oss för några dagar sedan en förhandstitt på den märkliga konceptbilen iChange som bärs fram med hjälp av en elmotor. Bilen ska visas i Genève nästa månad.

Nu är det dags för ett annat intressant koncept att träda fram, Rinspeed E2. Även den ämnad för Genèvesalongen och inriktad på att vara snällare mot miljön.

I grund och botten är det en Fiat 500 Abarth Esseesee, alltså den vassare versionen av Fiat 500 Abarth med 160 hästkrafter.

Anledningen till att den har döpts till just E2 beror på att bilen har två olika effektnivåer. Genom att trycka på en knapp på instrumentpanelen kan föraren välja mellan ”pendlarläge” och ”motorvägsläge”. Kör man inne i stan väljer man fördelaktigt att låta bilen driva i pendlarläget vilket innebär att motorn endast jobbar med 60 hästkrafter till sitt förfogande. Rinspeed uppger att bilen endast behöver 0,4 liter per mil i pendlarläget.

Beger man sig ut för körningen på landsbygden är det i stället motorvägsläget som gäller. Då får man tillgång till alla 160 hästkrafter och ger bilen den kraft som behövs vid olika tillfällen. 0,7 liter per mil vill bilen ha i motorvägsläget.

Rinspeed påpekar att tekniken i E2 är betydligt närmare produktion än den som vi har fått se i iChange.

– Jag tror inte allt för mycket på eco-tuning. Många förare är inte villiga att gå miste om att ha roligt bakom ratten. Men antalet människor som vill använda våra energikällor ansvarsfullt för att skydda miljön kommer att växa snabbt, säger Frank M. Rinderknecht.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!