081217-rinspeed-ichange

Rinspeed iChange – schweizisk fällkniv

Schweizarna på Rinspeed har gjort sig ett namn genom att visa extrema koncept och stylingpaket. Deras senaste verk är en konceptbil som de själva beskriver som en 1-2-3-sitsig sportbil. Begreppet crossover får en ny innebörd.

Det schweiziska stylingföretaget Rinspeed är kända för att förverkliga sina udda och vilda idéer. Kanske mest kända är de för de otaliga stylingpaketen till Porsches olika modeller, en Saab 9-5 har även hunnit bearbetas av schweizarna. De är inte heller blyga när det gäller att presentera udda konceptbilar. Genomskinliga eXasis, ubåtsbilen sQuba och bärplansbåten/bilen Splash är blivande klassiker. Det senaste att komma ur den schweiziska verkstaden är konceptbilen iChange.

Som namnet antyder är iChange en föränderlig bil. Rinspeed beskriver den som 1-2-3-sitsig. Det betyder att bilen i normala fall är ensitsig, men som rena magiken kan taklinjen höjas i bakkant för att ge plats för en eller två passagerare. Meningen med den invecklade konstruktionen är att bilen ska dra så lite bränsle som möjligt. När det endast är föraren som åker med är bilen droppformad, vilket sänker förbrukningen. När extra plats behövs höjs taket och iChange blir mer lik en sportig kombi. Med en elmotor på 130 kW blir iChange helt utsläppsfri vid framföring.

Rinspeed planerar att visa iChange på 2009 års bilsalong i Genève, där den troligtvis kommer att dra storpublik. Den som tror att iChange ska sättas i produktion de närmaste åren har fel. Rinspeed nämner inte ens ordet produktion, men företagets grundare och vd Frank M. Rinderknecht säger att bilindustrin kommer att bli tvungen att tänka om i fråga om hur en bil ser ut i framtiden.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!