100216- rinspeed-uc

Rinspeed UC? tar tåget

Konceptspecialisterna Rinspeeds senaste skapelse UC? är inte lik någon annan bil. Bilen som ska visas i Genève är inte mer än 2,5 meter lång, styrs med en joystick och förlitar sig till stor del på tågtrafiken.

Tåget eller bilen? Ofta väljer man det ena eller det andra. Rinspeeds grundare Frank Rinderknecht frågar sig dock varför man inte kan använda båda transportsätten på samma gång.

– Jag har bättre saker att göra med min tid än att bara köra på en tråkig motorväg. Jag går hellre till restaurangvagnen eller sitter i bilen och arbetar, säger Rinderknecht.

Tanken är att man ska kunna köra sin lilla Rinspeed UC? till tågstationen, upp på en vagn, åka snålskjuts och sedan rulla av vagnen och köra vidare. Rinderknecht säger sig redan föra samtal med flera internationella tågföretag som sin framtidsvision. Rinspeed UC? är med andra ord mer än en liten elbil, den är ett mobilitetskoncept. UC kan utläsas som Urban Commuter men det medföljande frågetecknet gör att namnet även kan uttydas som ”You see?”. Den som tycker sig se likheter med flera Fiat-modeller har inte fel. Rinspeed skäms inte för att de har låtit sig inspireras av klassiska Fiat-modeller från mitten av förra århundradet. Bilen mäter endast 2,5 mäter från för till akter, däremellan får två personer och lite bagage plats. Den kompakta kupén är förmodligen mer avskalad än någon annan. Två tunna stolar, en joystick och ett ljudsystem från Harman Kardon är i princip allt. Rinspeed har spolat den konventionella rattlösningen till förmån för en ”   force-feedback joystick” med drive-by-wire-teknik.

Det återstår att se hur det fungerar i praktiken att styra en bil med joystick i 120 km/h, men enligt Rinspeed ska det inte vara några problem. Elmotorn på 30 kW och 130 Nm får bilen att spurta från 0 till 100 km/h på 4,1 sekunder. Litiumjonbatterier på 12 kWh ger en räckvidd på 105 kilometer vid en genomsnittshastighet på 75 km/h.

När lilla UC? premiärvisas i Genève om några veckor kommer herr Rinderknecht självklart att demonstrera bilen på en liten testbana. Det är något vi ser fram emot!

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!