090126-saic-roewe-hybrid

Roewen blir hybriddriven

Kinesiska SAIC väntas lansera sin första hybrid nästa år. Det är Roewe 750, gamla Rover 75, som kommer att anpassas till mild hybriddrift. Därmed får vi snart se världens första Roewe-hybrid.

Shanghai Automotive Industry Corporation, SAIC, har lagt ned stora resurser på forskning kring alternativa bränslen de senaste åren. 2005 gick de samman med Tongji-universitet i ett projekt för att utveckla alternativa drivsystem för bilar. Projektet har sedermera utvecklats till en egen avdelning inom SAIC. SAIC uppges ha investerat 2,5 miljarder kronor i projektet. Nästa år kommer det första resultatet av de stora investeringarna.

Med början nästa år inleder SAIC serietillverkning av en mild hybrid baserad på Roewe 750, rapporterar Automotive News som hänvisar till interna källor. Roewe 750 är en mellanstor sedan baserad på plattformen från gamla Rover 75. Bilen uppges bli en mild hybrid. Lithiumjonbatterier och en elmotor ska assistera bensinmotorn, men elmotorn kan inte själv driva bilen. Bensinförbrukningen uppskattas minska med omkring 20 procent. Amerikanska Johnson Controls ska levererar lithiumjonbatterierna, medan brittiska teknikföretaget Ricardo uppges få ansvaret för den nya drivlinan. SAIC har även planer på att längre fram lansera en helt eldriven bil, när är dock okänt.

Efter att ha blivit en stor förlustaffär för BMW såldes Rover och ingick från och med 2000 i MG Rover Group som ägdes av den amerikanska investmentgruppen Phoenix Venture Holdings. 2005 gick MG Rover Group i konkurs, varpå SAIC köpte rätten till Rover-modellerna. Men namnet Rover fick de inte tag i. Ford utnyttjade sin förköpsrätt för Rover-namnet. Under det mindre smickrande namnet Roewe fortsatte SAIC tillverkningen av de gamla Rover-modellerna 25 och 75.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!