090722-rolls-ghost

Rolls-Royce Ghost – nya uppgifter

Premiären sker på Frankfurtsalongen i september, men redan nu delar britterna med sig av de tekniska detaljerna. Mest intressant är den nya turbomatade V12-motorn på 563 hästkrafter.

Trots att det fortfarande dröjer ett par månader innan nya Rolls-Royce Ghost ska premiärvisas i Frankfurt väljer Rolls-Royce att släppa alla tekniska uppgifter redan nu. Av störst intresse är förstås den helt nya motorn som får den 5,4 meter långa, 1,9 meter breda och 1,55 meter höga bilen att accelerera från 0-100 km/h på sportbilslika 4,9 sekunder.

Motorn är en helt nyutvecklad pjäs på 6,6 liter som levererar 563 hästkrafter och 780 Nm redan vid 1 500 r/min. Kraften fördelas via en åttastegad automatlåda från ZF. Toppfarten begränsas till 250 km/h. Rolls-fantasterna behöver dock inte oroa sig för att nya Ghost blir någon stötig bil med sportambitioner. I pressmeddelandet säger chefsingenjören Helmut Riedl att Ghost ”först och främst är en Rolls-Royce, det betyder att den trots de extraordinära fartresurserna har konstruerats för att ge sinnesro för föraren förfinad kraft”.

Sedan tidigare vet vi att Ghost kommer att bli minst lika komfortabel som Phantom tack vare en nyutvecklad luftfjädring i kombination med multilänkaxel i aluminium fram och bak. Datorn som styr luftfjädringen analyserar vägen och bilens position varje 2,5 millisekund. Systemet ska vara så känsligt att det till och med känner av och kan kompensera för om en baksätespassagerare flyttar sig en aning i sidled.

Även om Ghost blir ovanligt liten för att vara en Rolls-Royce, och delar mycket teknik med BMW 7-serie, kommer man i alla fall att känna igen den som en Rolls på prislappen. Nya Ghost kommer att kosta från 2,1 miljoner kronor, exklusive moms.

Redan nu kan man laborera med olika färg- och materialval på Rolls-Royce hemsida för att se hur bilen kommer att se ut.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!