090615-rolls-ghost

Rolls-Royce har stora Ghost-planer

”Lilla” Ghost blir en extremt viktig modell för Rolls-Royce och britterna säger sig redan har märkt ett rekordstort intresse för bilen som ska visas i höst. Nu avslöjar exteriördesignern Andreas Thurner att Ghost-familjen kommer att växa.

När allas vår webbredaktör Mattias Rabe snurrade runt på bilspionresa i Europa förra månaden var hans villebråd ännu inte lanserade bilmodeller. Ett av offren för hans objektiv kom att bli  Rolls-Royce Ghost  . Den nya superlyxiga britten ska inte avtäckas förrän på Frankfurtsalongen i september men den har redan blivit en av de mest omskrivna bilarna hittills i år. Nu avslöjar Andreas Thurner, exteriördesigner för Ghost, att nyhetsflödet kommer att fortsätta även efter september.

Thurner säger till brittiska Autocar att Ghost är designad för att kunna förvandlas till flera olika karossformer. Enligt Thurner är det tänkt att Ghost ska ge upphov till flera modeller precis som Phantom. Även om ingen av dem ännu har fått grönt ljus för produktion kan vi förmodligen vänta oss både en tvådörrars coupé och en cabriolet. Kanske spinner Rolls-Royce vidare på det traditionella temat och återupplivar namnen Carmargue eller Corniche. Det blir dock ingen modell av storlek mindre än Ghost. Thurner säger till Autocar att den 5,4 meter långa Ghost är så liten som en Rolls kan bli utan att tappa den riktiga Rolls-känslan.

Fram tills nu har detaljerna om den kommande lill-Rollsen varit få. Men nu bekräftat Rolls-Royce att Ghost kommer att bli minst lika komfortabel som Phantom tack vare en nyutvecklad luftfjädring i kombination med multilänkaxel i aluminium fram och bak. Datorn som styr luftfjädringen ska analysera vägen och bilens position varje 2,5 millisekund. Rolls-Royce uppger att systemet ska vara så känsligt att det till och med känner av och kan kompensera för om en baksätespassagerare flyttar sig en aning i sidled.

Rolls-Royce uppger att de har mottagit stort intresse från kunderna. 10 000 sägs ha anmält sitt intresse och 1 500 av dessa är mycket intresserade av att köpa en Ghost. Om alla 1 500 köper en bil innebär det en dubblering av Rolls-Royce årliga försäljning som i fjol uppgick till1 200 Phantom-bilar, vilket för övrigt var ett rekord för den brittiska lyxbilstillverkaren.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!