090407-hyperion-säljes Foto: Ron Kimball Stock

Rolls-Royce Hyperion till salu för 48 milj

Nu finns möjligheten att köpa en av världens mest exklusiva bilar. Med ett knappt år på nacken ligger Rolls-Royce Hyperion, byggd av Pininfarina, ute till försäljning för 48 miljoner kronor.

 Vem sa att begagnatpriserna är lägre än på länge? Nåväl, Rolls-Royce Hyperion ska kanske inte räknas in i begagnatförsäljningen, men nu går den i alla fall att köpa. Bilen är av årsmodell 2008 och byggdes av italienska Pininfarina i ett enda exemplar på beställning av en kund som då var anonym men som nu har gett sig tillkänna som bilsamlaren Roland Hall. Hall ägde en Rolls-Royce Drophead Coupé och vände sig till Pininfarina för att skapa en bil som skulle väcka minnen från 1930-talets extravaganta lyxbilar. Hyperion visades på Pebble Beach Concours d'Elegance i Monterey i Kalifornien vid mitten augusti förra året och har därefter lämnat bilvärldens rampljus. Nu verkar det som att (den förmodat stenrike) Roland Hall har ångrat sitt köp. Hyperion ligger nämligen ute för försäljning på auktionssajten Jameslist. Pris: 4,5 miljoner euro, motsvarande 48 miljoner kronor.

Det kan låta mycket, men kan samtidigt tyckas billigt. För 48 miljoner kronor får man en helt unik bil som är svår att överträffa på parkeringen vid golfklubben. Hyperion baseras helt och hållet på Drophead Coupé och lånar därmed även dennes imponerande V12-motor på 6,75 liter. Karossen delar inte ett enda karossveck med originalbilen och är byggd helt och hållet i kolfiber. För att få till den klassiskt tillbakalutade hållningen har Pininfarina plockat bort baksätet och flyttat hela sittbrunnen, med vindruta och allt, 40 centimeter bakåt. Det extra utrymmet som uppstod framför vindrutan har använts för att skapa en förvaringsplats för de vapen som bilens ägare tyckte sig behöva ha med på färden. Men det är inte bara en bil och ett mobilt vapenskåp som fås för pengarna. Med på köpet följer det armbandsur av märket Girard Perregaux som specialtillverkades till bilen och kan sättas fast på instrumentbrädan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!