090421-rolls-royce-ghost

Rolls-Royce RR4 byter namn till Ghost

Rolls-Royces senaste modell får ett gammalt namn. Den fram tills nu namnlösa Rollsen ska heta Ghost som en hyllning till gamla tiders Rolls-Royce. Det avslöjade Rolls-Royces vd Tom Purves när bilsalongen i Shanghai drog igång.

 Rolls-Royce har äntligen avslöjat vad deras nästa modell ska heta. Rolls-Royce Ghost  blir namnet på den baby-Rolls som fram tills nu har gått under namnen RR4 och 200EX. Historien upprepar sig alltså. Den klassiska modellbeteckningen prydde 7 876 Rolls-Royce-bilar som byggdes mellan 1906 och 1925 och gör nu comeback. Den nya minsting-Rollsen har synts på åtskilliga spionbilder och visades som koncept på Genèvesalongen i mars, då under det könlösa namnet 200EX. RR4-beteckningen läggs även den åt sidan. Kodnamnet RR4 betydde att Ghost blir den fjärde modellen sedan BMW tog över verksamheten.

Det var en märkbart stolt Tom Purves som presenterade det nygamla namnet i samband med att Shanghai-salongen drog igång. Enligt Rolls-Royces vd ska Ghost-beteckningen signalera att den nya bilen är minst lika pålitlig och flärdfull som det tidiga 1900-talets lyxbilar.

Bilen som visades i Genève, och som även visas nu i Shanghai, ser ut att vara i det närmaste färdig för produktion. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att britterna planerar att dra igång produktionen senare i år. Rolls-Royce Ghost ska sättas ihop i fabriken i Goodwood, Storbritannien. Lack- trä- och skinnarbeten ska utföras i samma lokaler och av samma arbetare som sätter ihop den större Phantom, i övrigt ska Ghost sättas ihop på en helt ny produktionslina. Rolls-Royce sätter stora förhoppningar till Ghost, det är tänkt att den nya modellen ska dubbla företagets totala produktion. Britterna vill inte bekräfta något officiellt, men det ryktas att Ghost ska byggas i 2 000 exemplar per år.

Till det yttre liknar Ghost sin storebror Phantom, men under skalet är den mer lik helt nya BMW 760Li. Trots att den kallas baby-Rollsen är det en stor skapelse föraren har att göra med. Måtten är imponerande 5 399 mm på längden, 3 295 mm i hjulbas, 1 948 mm på bredden och 1 550 mm på höjden. Kraften för att driva ekipaget kommer från BMW:s sex liter stora V12-motor som väntas leverera drygt 500 hästkrafter och 750 Nm i vridmoment.

Den slutgiltiga premiären för Rolls-Royce Ghost tros vara schemalagd till Frankfurtsalongen i september.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!