091120-mini-rolls-royce

Rolls-Royce ska ta sig an Mini

Hundkojan rör sig mot de fina salongerna. Nu uppges det vara bekräftat att Rolls-Royce ska göra med Mini som Aston Martin gör med Toyota iQ, det vill säga ta en liten och vanlig bil, proppa den full med lyx och sätt ett skyhögt pris.

 Redan i somras började det skvallras om att Rolls-Royce eventuellt skulle göra specialversioner av Mini Cooper. Skvallret kom från de brittiska öarna och Autocar som hänvisade till källor inom BMW-organisationen. Det sades att de två BMW-ägda märkena ville utnyttja varandra för att bredda verksamheten. Mini vill locka till sig premiumkunder och Rolls-Royce vill charma lyxbilsköpare med miljösamvete eller kanske bara ett trångt garage.

Nu uppges Autocar att de har talat med högt uppsatta personer inom BMW som bekräftar projektet. BMW uppges ha gett sitt godkännande till att Rolls-Royces fabrik i Goodwood ska börja modifiera Mini-bilar. Tanken är att bilarna ska kunna anpassas nästan helt efter kundernas önskemål. Utöver exklusiva material i inredningen ryktas det även om möjligheter att designa sin inredning själv, inredningsdetaljer som normalt inte finns i en Mini ska erbjudas. Det finns inga preciserade uppgifter om när projektet sätts igång, men enligt Autocar ska det offentliggöras nästa år.

Mini-Rolls-Royce-samarbetet påminner mycket om affären mellan Toyota och Aston Martin som kommer att resultera i Aston Martin Cygnet. Toyota iQ-bilar ska skeppas till Aston Martins lokaler i Gaydon, där Astons anställda ska sätta tänderna i bilarna och ge dem en unik inredning, ny front och nya märken. Samtidigt väntas prislappen dubblas.

Småbilar som lyxtrimmas är dock inget nytt påfund. Redan på 1960-talet byggdes lyxiga och extravaganta hundkojor bland annat åt Peter Sellers och The Beatles.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet