McLaren P1

Ryktet: McLaren utvecklar syskon till P1

Det är ännu inte bekräftat – men enligt rykten så håller McLaren på och utvecklar en ny modell som ska ingå i deras ”Ultimate series” tillsammans med P1. Den nya modellen förväntas bli svagare än flaggskeppet men ha ett bättre vikt/effekt-förhållande.

Det är tidningen Autocar som kommer med uppgifterna. Enligt den engelska tidningen går den nya modellen, som ska presenteras nästa år, under namnet P15 internt.

Vidare beskrivs P15 som McLarens extremaste gatbil någonsin, och modellen ska bli snabbare än P1 GTR på bana.

Trumfkortet stavas bättre vikt/effekt-förhållande. P15 spås ”bara” få runt 800 hästkrafter, alltså drygt hundra färre än P1, men väga under 1300 kilo. För P1 visar vågen 1547 kilo.

Bra varvtider ska vara det absoluta huvudsyftet med den nya modellen, och prestanda har varit ledordet.

Under huven får P15 märkets 3,8-liters V8 med dubbelturbo – samma motor som i övriga modeller. Däremot blir det ingen elmotor som i P1.

Den låga vikten möjliggörs tack vare McLarens senaste monocoque Monocage II som är helt gjord i kolfiber. Monocoquen debuterade i 720s men i P15 blir även taket i det lätta och hållbara, men dyra, materialet.

Också karossen ryktas bli i kolfiber. Autocars källa poängterar dock att funktion gått framför utseende.

”Oavsett vilken del av bilen du tittar på kommer du att förstå komponenternas funktion”, säger källan till tidningen.

P15, vilket bilen troligtvis inte kommer att heta i slutändan, ska enligt uppgift byggas i 500 exemplar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!