081124-volvo-s60-concept

S60 Concept, en siluett av det nya Volvo

Volvo jobbar just nu för högtryck för att slutföra konceptbilen till Detroitsalongen som äger rum 11-25 januari. S60 Concept visar vägen för det nya Volvo under ledning av nye chefen Steven Odell.

Av formspråket att döma blir nya S60 slank och mycket modern i sin design. Än så länge har vi bara sett siluettprofilen av bilen samt en interiörskiss, men redan för ett och ett halvt år sedan visade designchef Steve Mattin upp de första skisserna i anknytning till en inofficiell hearing i samband med Genèvesalongen 2007. Teknikens Världs illustrationer visade på mer böljande sidolinje samt markerad och låg takprofil. De nya designdetaljerna med en stor frontgrill, kraftigare snedribba och järnmärke utan inramning har vi redan sett på Volvo XC60 – räkna med dessa ingredienser även på Volvo S60 Concept. Skarpa stora lyktor flankerade av små ”DNA-ljus” som förstärker frontens V-form och som i mörker signalerar till medtrafikanter om att det är en Volvo som kommer.

Insidan lär bli skandinavisk så det förslår med ljusa färger och överraskande materialval. Mittkonsolen i äkta Orrefors-kristall lär vi inte få se i verkligheten men kommer dra blickarna till sig i Detroit.

Att Volvo beslutar sig för att göra en konceptbil av nästkommande S60-modell är ett strategiskt beslut. Den nya bilen ligger i pipeline under 2010 och att introducera marknaden för nytt formspråk är ett klassiskt knep. Nuvarande S60 kom 2000 och överraskade med att vara en konkurrent till Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass. Nästa generation Volvo S60 lär än mer stå efter de premiumstinna mellanklassarna. Nytillträdde vd Steven Odell har redan förkunnat att Volvo ska tillhöra de bästa i sitt premiumsegment.

I samband med Teknikens Värld Framtidsdag nyligen pratade vi med Volvos designchef och han förklarade väldigt enkelt om vad det som är avgörande för att göra rätt eller fel.

– Proportioner är avgörande för en god och snygg design, allt handlar om den rätta balansen för att det ska rätt ut, förklarar Steve Mattin.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!