060519_volvo_astma_allergiforbundet

S80 rekommenderas av Svenska Astma- och Allergiförbundet

De senaste veckornas ”pollenchock” gör att tajmingen knappast kunde ha varit bättre för Volvo när de nu lanserar sitt paket för ren kupéluft. Det gör nya S80 till den första bilen som uppfyller Svenska Astma- och Allergiförbundets krav.

Clean Zone Interior Package (CZIP) kallar Volvo nyheten för sund kupéluft. I paketet ingår en fjärrstyrd automatisk kupéventilation. Den startar när bilen öppnas med fjärrkontrollen och vädrar ut eventuella emissioner och starka dofter.

- Kriterierna för Astma och Allergiförbundets produktrekommendation innefattar bland annat låga nivåer av formaldehyd, partiklar, olika irriterande och flyktiga kolväten samt lukter, säger Anders Löfvendahl, projektledare på Volvo Personvagnar och specialist på interiör kupémiljö.

Astma och allergier blir ett allt vanligare problem i samhället, inte minst bland barn. I västvärlden räknar man med att närmare hälften av befolkningen har någon form av överkänslighet, till exempel mot pollen eller damm.  

I CZIP ingår en fjärrstyrd automatisk kupéventilation. Den startar när bilen öppnas med fjärrkontrollen och vädrar effektivt ut eventuella emissioner och starka dofter och bidrar därigenom till en sundare kupémiljö. Funktionen avtar gradvis allt eftersom flyktiga ämnen från interiörkomponenter och textilier minskar. Anders Löfvendahl berättar att en av de största utmaningarna i projektet har varit att hålla halterna av kolväten inne i kupén låga.

- I varmt klimat avdunstar flyktiga kolväten från plaster och textilier. Dessa ämnen kan vara irriterande för överkänsliga och för att klara Astma- och Allergiförbundets kriterier är den automatiska fläkten en förutsättning, säger Anders Löfvendahl.

Luftkvalitetssystemet   består också av ett filter och en sensor. Filtret är impregnerat med aktivt kol och filtrerar bort partiklar som till exempel pollen i den inkommande luften. Det aktiva kolet tar upp gaser och obehagliga dofter. Sensorn känner av förekomsten av ämnen som kvävedioxid, kolmonoxid och kolväten i den omgivande luften och stänger luftintaget om halterna blir höga.

Dessutom har man gjort interiören så lättstädad som möjligt. Bl a har man bytt ut textilmattorna mot mattor av allergianpassad naturgummi – även i bagageutrymmet.

Bilens läderdetaljer är garvade i en process som använder vegetabiliska ämnen i stället för krom, som är det dominerande inom läderindustrin. Interiördetaljer i metall är dessutom testade för kontaktallergier.

CZIP rekommenderas av Svenska Astma- och Allergiförbundet och är till en början endast tillgängligt som tillval till nya S80. Successivt kommer CZIP dock att erbjudas på flera modeller.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!