091106-chrysler-femårsplan

Så blir nya Chrysler

Under en maratonlång presskonferens presenterade Chrysler under gårdagen sin femårsplan. De viktigaste punkterna är att Chrysler-bilarna ska säljas som Lancia och Fiat i Europa och att 56 procent av Chryslers alla bilar kommer att vara baserade på Fiat-modeller om fem år.

 Det tog inte mindre än åtta timmar för Chrysler LLC och deras nya partner Fiat att presentera det amerikanska företagets femårsplan. När Chrysler kallade till presskonferens på onsdagen hade de mycket att säga. Det mesta kan dock sammanfattas med ett ord: Fiat. Det är Fiat som ska rädda den krisande amerikanska biltillverkaren. Fiat ska lära Chrysler hur man utvecklar, bygger och säljer bilar mer effektivt och under de närmaste fem åren är det Fiat som ska stå för majoriteten av Chryslers produktlanseringar. Nästan alla kommande modeller som presenterades är baserade på Fiat-modeller. Chryslers och Fiats vd Sergio Marchionne tänker sig en framtid där de två är tätt sammankopplade.

Här är några av punkterna i femårsplanen:

Alla Chrysler- och Dodge-bilar ska säljas som Fiat- eller Lancia-bilar i Europa.

Chrysler Voyager förvandlas till en Lancia som ska ersätta Lancias MPV-modell Phedra.

Nästa generation Chrysler 300C ska förvandlas till en modell som ersätter Lancias flaggskepp Thesis.

Nästa generation Chrysler Sebring ska säljas som en sedanmodell och liten crossover med Lancia-emblem.

Dodge Journey förvandlas till en ersättare till Fiat Ulysse.

Fiat Croma ersätts av en ny Dodge-modell och Fiat Sedici ersätts av efterföljaren till Dodge Nitro.

2013 lanseras en ny Jeep-modell baserad på en Fiat, kanske Panda.

2013 kommer en ny Fiat-baserad Jeep som ersätter Jeep Compass och Patriot.

Jeep Liberty byts mot en Fiat-baserad bil 2013 men behåller sitt namn.

Chrysler PT Cruiser tas ur produktion (trots allt) i slutet av nästa år.

Det enda av Chryslers märken som förblir internationellt är Jeep. Förklaringen finns i Jeeps väl etablerade varumärke i hela världen och inte minst det faktum att ungefär hälften av alla Chrysler-bilar som såldes utanför Nordamerika under årets första tio månader var Jeep-modeller. För Dodge innebär framtidsplanerna en viss förändring i märkesstrategi. I och med att Ram-namnet befordras till ett märke jämte Chrysler, Dodge och Jeep ska Dodge bli lite mindre macho och mer modernt.

En av de stora profilerna i Chrysler-koncernen – Dodge Viper – slutar tillverkas vid mitten av 2011. Det har sedan länge ryktats om att den legendomsusade muskelbilen är på väg ut ur Chryslers sortiment och det visar sig nu stämma. Chrysler håller dock dörren öppen för att en ny Viper kan lanseras redan 2012. Denna skulle i så fall utvecklas i samarbete med, och låna delar från något av Fiats märken, förmodligen Maserati eller Alfa Romeo.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!