Så gör du när blåljus dyker upp i backspegeln

Ser du ett utryckningsfordon med påslagna blåljus i backspegeln gäller det att snabbt och säkert lämna fri väg.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Alla vet nog innerst inne vad som gäller när det dyker upp ett utryckningsfordon med påslagna blåljus i backspegeln, men alla följer inte trafiklagstiftningen och lämnar fri väg. Det kan handla om att man har dålig uppsikt på trafiken runt sitt eget fordon, det kan vara så att man inte heller hör sirenerna för att man spelar för hög musik (men blåljusen syns fortfarande i backspegeln), men det kan också vara ren panik som utbryter. Fordonsföraren tappar lugnet och vet inte vad han eller hon ska göra.

Polisen har tagit fram ovanstående korta men informativa film som enkelt förklarar vad du som bilist eller förare av annat fordonsslag ska göra när ett uttryckningsfordon närmar sig och behöver ta sig förbi ditt fordon. Gör du rätt så kan det vara ett liv som räddas.

Som polisen säger; stressa inte upp dig och få panik utan behåll lugnet. Sakta in, utan att hindra uttryckningsfordonet som kan vara en polisbil, en ambulans eller en brandbil, och visa tydligt dina avsikter, det vill säga visa med körriktningsvisaren att du kör åt sidan för att göra vägen fri.

Tänk på att det inte är tillåtet att bryta mot hastighetsbestämmelserna för att underlätta för utryckningsfordon.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!