070810-saab-black-turbo

Saab 30-årsjubilerar med Black Turbo

Hemlighetsmakeriet kring Saabs nya prestandamodell är stort. Uppgifterna om kommande Saab Black Turbo är knapphändiga. Det enda som man med känner till med säkerhet är att bilen visas i Frankfurt.

I år är det 30 år sedan Saab premiärvisade sin första turbomodell. Detta skedde på just Frankfurtsalongen och överraskade bilvärlden. Sedan dess har Saab ansetts vara ledande inom just serieproducerade bilar med turbo. I USA myntades dessutom uttrycket Black Turbo då bilarna ofta var svarta.

Detta har Saab tagit fasta på och introducerar nu sin nya prestandamodell Black Turbo på salongen som äger rum nästa månad. Exakt vad den kommer att innehålla är okänt, men den kommer att ärva visuella element från de klassiska turbomodellerna 99 och 900. Under huven hoppas de flesta att en minst 300 hästkrafter stark motor finner sin plats, men det finns också uppgifter som säger att det kan bli samma motor som finns i nya 9-3 Aero, det vill säga V6-motorn med 280 hästkrafter och fyrhjulsdrift (XWD) från Haldex.

I början på nästa år kommer modellen att finnas till försäljning och heter då Saab 9-3 Turbo X. Den kommer att tillverkas i begränsad upplaga, troligtvis i så få exemplar som 500 stycken… tyvärr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr