070531_saab_93_krock_iihs

Saab 9-3 Cabriolet bäst i krocktest

Saab 9-3 Cabriolet har blivit utsedd till ”2007 Top Safety Car Pick Award for open-top models”. Den amerikanska utmärkelsen har tidigare även gått till 9-3 SportSedan i sin klass.

Det amerikanska försäkringsinstitutet Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) har utsett Saab 9-3 Cabriolet till ”2007 Top Safety Car Pick Award for open-top models”.

IIHS är en icke vinstdrivande forsknings- och kommunikationsorganisation i USA som grundats av olika försäkringsbolag. Institutets forskning riktar sig främst mot tre huvudfaktorer vid motorfordonsolyckor – människan, fordonet och omgivningen – och vad som kan göras för att minska skadorna under en olyckas händelseförlopp.

För att erhålla utmärkelsen måste bilen få maximala resultat i tre olika krävande tester där frontal- och sidokollision ingår tillsammans med en utvärdering av hur bilsäte och nackstöd skyddar vid en påkörning bakifrån. Bilen måste även ha elektronisk stabiliseringskontroll och cabrioletversioner måste dessutom ha rundslagningsskydd.

– Vi är naturligtvis glada att IIHS utvärdering bekräftar våra egna testresultat, säger Per Lenhoff, säkerhetsansvarig på Saab. Det försäkrar kunderna om att 9-3 Cabriolet är bland de bästa i klassen när det gäller krocksäkerhet.

I frontalkrockstestet bedöms hur bilens konstruktion klarar en kollision i 64 km/h mot ett fast deformerbart hinder med ett 40-procentigt överlapp på förarsidan. I testet bedöms även potentiella skador på testdockan i förarsätet.

I sidokrockstestet används ett deformerbart hinder som ska simulera en suv eller lätt lastbil. Detta skickas i en hastighet av 50 km/h mot förarsidan när bilen är stillastående. Sedan bedöms hur bilens konstruktion klarar påfrestningarna samt skadeutfallet på förare och passagerare bakom förarsätet.

Testet för aktiva säten och nackstöd testas genom att en docka placeras i sätet, som i sin tur placeras på en släde som accelererar upp till 16 km/h och sedan stoppas på 0,1 sekund. Detta simulerar en krock bakifrån med en hastighet av 32 km/h. Testet avser att utvärdera skyddet mot nackskador.

Saab 9-3 SportSedan har tidigare fått samma utmärkelse i sin klass.

I EuroNCAP har Saab tidigare fått maximala fem stjärnor för sina modeller 9-5 Sedan, 9-3 SportSedan och 9-3 Cabriolet.

Volvo C70 fick samma utmärkelse

Länk till testresultaten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!