080108-saab-9-4x-concept

Saab 9-4X – första bilderna på bilen

Det var tänkt att nya Saab 9-4X skulle begå sin premiär på Detroitsalongen i nästa vecka. Så blir inte fallet då bilder på bilen med tvåliters E85-motor läckt ut på Internet.

Regler är till för att brytas. Det gamla talesättet håller ett fast grepp om bilsajterna på Internet. Denna gång är det embargot med bilder på nya Saab 9-4X som har brutits via holländska bilsajter. Bilderna som nu finns tillgängliga, säger en hel del om hur nya 9-4X kommer att se ut, även om det just nu är en konceptversion det handlar om.

Den fyrhjulsdrivna crossover-suven, som förresten blir runt 4,8 meter lång, är försedd med en fyrcylindrig turbomatad tvålitersmotor som producerar 245 hästkrafter och 353 newtonmeter, vid bensindrift. Körs den i stället med etanol (E85) hamnar effektsiffran på 300 hästkrafter och maxvridet på 400 newtonmeter. Prestandan är det heller inget fel på, även om siffrorna inte imponerar. 0-100 km/h går på åtta sekunder och toppfarten ligger på 235 km/h. Vid körning på bensin drar bilen 1,05 liter per mil och släpper ut 252 gram per kilometer. Några motsvarande siffror vid etanolkörning finns inte, men räkna med en hel del extra soppaförbrukning samtidigt som CO2-siffran sjunker rejält (om man räknar vad som kommer ut från avgasröret). Ett par dieselmotorer kommer också att hitta ner bakom grillen på 9-4X. Förvånad skulle man bli om inte en av dessa är den nya 1,9-liters TTiD-motorn som finns i nya Aero-dieseln.

Fyrhjulsdriften, XWD, kommer från Haldex och har också hjälp av den elektroniskt styrda bakre differentialbromsen, eLSD, som snart gör sin debut i Saab 9-3 Aero XWD.

Saab 9-4X kommer med all sannolikhet att tillverkas i GM:s fabrik i Mexiko, parallellt med syskonbilen Cadillac Provoq. Anledningen till att de väljer att tillverka bilen på andra sidan Atlanten är den svaga dollarkursen och att amerikanska marknaden ses som den största.

Enligt holländska AutoTelegraaf sätter tillverkningen igång redan i år för att strax därefter påbörja försäljningen i USA. I Europa får vi vänta ytterligare några månader innan den finns tillgänglig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!