110215-saab 9-4x

Saab 9-4X har börjat tillverkas

Nu har produktionen av Saabs andra modell sedan försäljningen från GM till Spyker Cars påbörjats. Vid fabriken i Mexiko har första exemplaret av crossovern 9-4X rullat av bandet.

I mars förra året rullade första exemplaret av nya Saab 9-5 av produktionsbandet vid fabriken i Trollhättan. I dag, knappt elva månader senare, rullade första exemplaret av Saab 9-4X av bandet vid Ramos Arizpe-fabriken i Mexiko.

Bilen som var först ut genom fabriksportarna har chassinummer 00001 och är en Aero-modellversion med 2,8-liters V6-motor med turbo och 300 hästkrafter under huven. Den är lackerad i kulören Ice Pear-metallic. På bilden ovan ser vi Saabs vd Jan Åke Jonsson i mitten flankerad av produktionschefen Anders Svensson och produktchefen för 9-4X, Mikael Jacobsson.

Denna första 9-4X ska strax flyttas till USA för provköras av media. Därefter ska den skeppas över till Sverige för att ta plats på Saabs museum i Trollhättan.

- Detta är en stor dag för Saab. Ankomsten av 9-4X är ytterligare ett viktigt steg i fullföljandet av vår affärsplan. Denna sportiga och utmärkande produkt kommer att avsevärt bredda intresset för vårt varumärke och ger oss tillgång till ett nytt, viktigt segment som fortfarandeväxer, särskilt i USA, sa Jan Åke Jonsson strax efter att bilen rullat ut under den mexikanska solen.

Fyrhjulsdrivna Saab 9-4X börjar säljas i USA i maj medan vi i Europa får vänta till augusti för att få lägga vantarna på ett exemplar. Utöver Aero-motorn på 2,8 liter och 300 hästkrafter kommer även en 3,0-liters V6 på 265 hästkrafter. Någon dieselmotor är inte aktuell för 9-4X.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!