100818-saab-9-4x-la

Saab 9-4X premiärvisas i november – bekräftat

Nu har vi väntat så länge att Saab 9-4X nästan känns som en gammal modell. Men vi får hålla oss till tåls ett tag till. Det är nu bekräftat att 9-4X ska premiärvisas på bilsalongen i Los Angeles i november. Försäljningsstarten dröjer till nästa år.

Det är inte ofta det händer men under gårdagskvällen hände det faktiskt – en riktig världsnyhet presenterades på Twitter. Folket bakom Los Angeles Auto Show använde sitt Twitter-konto på bästa sätt och berättade att Saab har bekräftat att de planerar att premiärvisa 9-4X på årets LA Auto Show som öppnar för allmänheten den 19 november. Los Angeles-salongen ser ut att kunna bli en intressant tillställning med cirka 20 världspremiärer.

Vid det här laget känns 9-4X som en i högsta grad bekant bil. Den lilla crossovern visades som koncept redan på Detroitsalongen i början av 2008 och om ryktet stämmer så ska produktionsbilen vara i det närmaste identisk med konceptbilen. Nu har det alltså äntligen blivit dags för 9-4X att ta det sista steget ut i verkligheten, produktionen beräknas starta strax innan årsskiftet och försäljningen bör komma igång tidigt nästa år.

Den som vill få en aning om hur produktionsbilen kommer att se ut kan bläddra i bildspelet nedan men även ta en titt på Cadillac SRX, GMC Terrain eller Chevrolet Equinox. Saab 9-4X är den sista Saaben som utvecklades i samröre med GM och bygger på många delar som även finns i GM-kusinerna. Alla bygger till exempel på samma Theta-plattform. Saab 9-4X och de andra förhåller sig dock inte alls till varandra på samma sätt som Saab 9-7X/Chevrolet Trailblazer eller Saab 9-2X/Subaru Impreza, de misstagen vill nog varken GM eller Saab göra om.

9-4X innebär dessvärre inte att det blir mer att göra för folket i Trollhättan. Produktionen är sedan länge förlagd till GM:s fabrik i Ramos Arizpe i Mexiko. Motoralternativen till 9-4X är ännu en väl dold hemlighet men det troligaste är att fler av motorerna i 9-5 plockas över till 9-4X. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr