070509_saab

Saab 9-4X siktad även som prototyp

I nummer 8/07 visade vi exklusiva teckningar av kommande Saab 9-4X. Nu har vår spionfotograf siktat även prototypen av bilen.

Fronten sitter redan på plats men karossen i sig är större än vad slutresultatet kommer att bli. Det ser man bland annat på att tanklocket sitter djupt nedsjunken under plåten.

Det kommer att bli mycket GM-teknik i Saab 9-4X men också mycket Saab. Designen har tagits fram av Saabs designavdelning i tyska Rüsselsheim, med hjälp av de svenska motsvarigheterna i Trollhättan och Göteborg.

Det kommer att bli låga sidorutor vilket ger ett sportigt utseende – en detalj de för övrigt delar med huvudkonkurrenten, Volvo XC60. Vita stående baklampor blir ett annat tydligt Saab-tecken.

En mer färdig prototyp än denna har redan visats upp för viktiga Saab-handlare och det tyder på att premiären inte är långt borta. Räkna med att bilen kommer som koncept redan i höst på Frankfurt-salongen och som färdig bil i januari 2008 i Detroit. Det bör innebära att du kan se den i Sverige till sommaren nästa år.

Motormässigt blir det en rad olika bensin- och dieselalternativ, men också en liten 1,6-liters biohybrid. Denna kommer även att användas i andra GM-produkter.

Bilen på bilderna är kamouflerad som Saab 9-7X i fronten och Chevrolet Trailblazer i aktern.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet