101117-saab 9-4x premiär

Saab 9-4X största premiären i Los Angeles

I stjärnornas stad är nya Saab 9-4X enda världspremiären när det gäller en helt ny modell. Teknikens Världs första provsittning lovar gott.

I flera år nu har Los Angeles Auto Show blivit en allt viktigare bilmässa i USA. Men det är dock fortfarande Detroit som är störst på den här sidan Atlanten. Det visar om inte annat bristen på riktigt stora nyheter här i Los Angeles. Enda nya modellen är faktiskt Saab 9-4X. En crossover som ska tillverkas i Mexiko och börjar säljas i maj i Nordamerika och under augusti månad i Sverige och Europa.

Ett stort medieuppbåd lyssnade på Saabs vd Jan-Åke Jonsson och företagets ordförande Victor Muller.

9-4X har varit klar för lansering i cirka ett och ett halvt år men har på grund av GM:s kris och försäljning fått stå tillbaka. Med nya 9-5 lanserad tidigare i år och nu 9-4X har Saab ett rekordungt modellprogram, för att vara Saab alltså. Nästa 9-3 väntas i oktober 2012 och då ska företaget lyckas sälja 120 000 bilar per år, enligt Victor Muller.

En första provsittning av 9-4X känns riktigt bra. Modellen är utvecklad tillsammans med Cadillac och är en systerbil till Cadillac SRX. Chassit är utvecklat i Trollhättan och ska enligt Saabs tekniker vara riktigt sportigt och kännas som en sedan, vi får återkomma till det i senare provkörning.

På förarplats känner man igen det mesta från nya 9-5, snyggt och egensinnigt. Det är gott om plats åt alla håll och i baksätet är det också rymligt, de tre ryggstödsdelarna i baksätet kan individuellt vinklas bakåt i maximalt ytterligare tio grader för mer komfort.

Bagageutrymmet är liknande det i 9-5 och har också samma slags lastbåge där allt från kassar till större väskor kan surras och tryckas mot exempelvis baksätets bakdel.

Den stora missen med 9-4X är att den endast kommer säljas med två olika bensin-V6:or. Ingen diesel och ingen hybridversion kommer under modellens livstid. Något som starkt begränsar säljsiffrorna i Europa.

Återkom till teknikensvarld.se för fler nyheter från Los Angeles Auto Show!

Dessförinnan kan du ta del av Saab 9-4X på film här samt läsa alla fakta om bilen genom att klicka här.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer