070917-saab-9-4x-detroit

Saab 9-4X visas på Detroitsalongen

Saabs kommande crossover-modell, 9-4X, börjar ta form. Utvecklingen är så långt kommen att bilen ska visas på bilsalongen i Detroit i januari nästa år. Dessutom funderar Saab på allvar att ta fram en liten 9-1.

Produktionen av kommande Saab 9-4X ska ske i en fabrik i Mexiko. Där kommer den att tillverkas parallellt med en syskonmodell från Cadillac. Dock ska de båda bilarna skilja sig åt utseendemässigt. Parallellproduktionen är till för att hålla nere tillverkningskostnaderna för de bägge modellerna, vilket förhoppningsvis gynnar slutkunden. Bilarna baseras på en omarbetad mix av GM-plattformarna Theta och Epsilon 2 och kommer båda att exportas till Europa.

Enligt Saab-chefen Jan-Åke Jonsson kommer 9-4X att förses med GM:s nya dieselmotor som har utvecklats tillsammans med VM Motori. Motorn är en V6-diesel med utarbetad avgasrening och har hela 250 hästkrafter samt ett maximalt vridmoment på 550 newtonmeter. Utöver dieselspisen kommer en rad olika bensinalternativ. Senaste systemet – det fjärde – från svenska Haldex ser till att alla fyra hjulen driver.

Jan-Åke Jonsson berättade också att Saab nu överväger en liten modell med den troliga beteckningen 9-1, en bil som är tänkt att ta upp kampen med BMW 1-serie och kommande Audi A1.

Bilen på bilden ovan är en tidig mula av 9-4X, förklädd till 97-X i fronten och Chevrolet Trailblazer där bak.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!