090722-saab-9-5-läcka

Saab 9-5 avslöjad!

Alldeles för tidigt har bilder på nya Saab 9-5 läckt ut. Efter flera turer fram och tillbaka mellan olika sajter har Autobild.de öppnat alla dammar och visar en hel drös bilder på Saabs viktigaste bil någonsin.

Bildspel med tolv nya bilder längst ned samt ny fakta ovan bildspelen.

Nya Saab 9-5  ska egentligen inte visas förrän på Frankfurtsalongen i september, men som vanligt har bilderna läckt ut i förväg. Den här gången gjorde Saab misstaget att låta Autozeitung ta del av bilder och information alldeles för tidigt. Autozeitung valde att bryta avtalet med Saab och publicerade bilderna i sin papperstidning som började säljas i dag. Scanningar av bilderna i tidningen läckte snabbt ut på nätet och togs lika snabbt bort igen på uppmaning av Saab. Nu har även Autobild valt att bryta embargot och släpper en hel serie bilder på sin hemsida.

Utvändigt bjuder den nya Saaben inte på några större överraskningar. Vid det här laget känns det som att det mesta redan har kunnat luskas ut med hjälp av otaliga spionbilder och datorillustrationer. Bilen är en omisskännlig Saab i modern tappning med futuristiskt bakljusarrangemang och svärtade A-stolpar. Tittar man noga finns en hel del intressanta detaljer såsom de blanksvarta backspegelhusen och kromlisten som löper längs med sidofönstren men slutar där C-stolpen möter taket. Bilen har en helt egen profil med den svagt sluttande C-stolpen den smäckra bakdelen som ger ett avskalat och ”rent” intryck.

Även invändigt känns Saab-formerna igen. Mittkonsolen som är vänd mot föraren finns där, de uttrycksfulla luftventilsgallerna finns där och självklart startas bilen nere vid växelspaken, inte med en nyckel men med en startknapp. En rolig nyhet är även att den klassiska turbomätaren är tillbaka. Stolarna ser ”kramvänliga” ut och rattkringlan är tjock. Första intrycket är en snygg interiör med moderna material i form av inlägg i aluminium och svart pianolack. På tillvalslistan kan vi vänta oss att bland annat se underhållningssystem för baksätet, bi-xenon-ljus, ljudsystem från Harman Kardon, key less-go och navigationssystem med 8-tumsskärm från Panasonic.

Bilen bygger som bekant på GM:s Epsilon II-plattform och mäter hela 2,84 meter mellan hjulaxlarna. Totallängden är inte mindre än 5 008 millimeter. Detta gör 9-5 Sedan till en riktigt storlastare med plats för 513 liter i bagageutrymmet, samtidigt som baksätespassagerarna får gott om plats för benen.

Enligt de uppgifter som har läckt ut hittills ska bilen säljas i de tre olika utrustningsnivåerna Linear, Vector och Aero. Tillvalen består bland annat av head up-display, adaptiva strålkastare och aktiv fjädring. Motoralternativen blir inledningsvis 1,6t med 190 hästkrafter, 2,0t med 220 hästar, 2,8t med 300 hästar samt 2,0 Tid och TTiD med 160 respektive 190 hästkrafter. Den starkaste bensin- och dieselmotorn fås med fyrhjulsdrift och 2,0t kan fås i etanolutförande.

Den enda prisuppgift som är känd i dagsläget säger 35 000 euro, motsvarande 380 000 kronor. Försäljningen av nya 9-5 börjar inte förrän i april nästa år.

 

Nya Saab 9-5

Motoralternativ

• Saab 9-5 1,6T rak turbofyra på 180 hk.

• Saab 9-5 2,0T BioPower rak turbofyra på 220 hk.

• Saab 9-5 2,8T vinkelturbosexa på 280 hk.

• Saab 9-5 1,9 TiD dieselfyra på 160 hk och 139 g/km.

• Saab 9-5 1,9 TTiD dieselfyra på 190 hk.

Läs mer

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!