110617-saab-9-5-IIHS

Saab 9-5 får krockpris i USA

Den amerikanska organisationen Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) har tilldelat Saab 9-5 och Volkswagen Passat CC utmärkelsen ”Top Safety Pick”.

Saab 9-5 har sedan tidigare fått fem stjärnor i Euro NCAP. Skälet till att IIHS prisar Saaben är att 9-5:an fått högsta betyg i fyra kategorier – krock framifrån, bakifrån, från sidan och så ska bilen klara av en rullning. Att bilen kommer standardutrustad med ESP uppskattas av jänkarna, likaså en sensor som märker av om bilen slår runt och då aktiverar en sidokrockkuddsgardin. 

Även Volkswagen Passat CC får högsta utmärkelsen men får avdrag för hur den tyngre fyrhjulsdrivna versionen klarade av en rullning. Är man på sådant humör gör man bättre i att välja den framhjulsdrivna versionen som får lika högt betyg som Saaben. 

För att ta reda på hur en bil klarar av en rullning pressar IIHS en metallplatta mot ett hörn av bilens tak. Maxtryck när taket tryckts in fem tum (motsvarande dryga 13 centimeter) jämförs sedan med bilens vikt för att hitta hur motståndskraftig bilen är i förhållande till sin vikt. Ration för Saab 9-5 var 5,85 och på andraplats kom Mercedes E-klass coupé med ett förhållande på 5,58.

– Vi är mycket nöjda med hur 9-5:an klarade proven. IIHS är ett oberoende organ och resultaten från deras tester är en lättillgänglig och objektiv information för bilköparna. Det är därför viktigt för oss att nå bra resultat i denna typ av tester, säger Per Lenhoff, chef för säkerhetsutveckling på Saab Automobile i ett pressmeddelande.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!